Wina węgierskie

Rzymianie zainicjowali uprawę winogron na zajmowanych terenach już około 5 wieku n.e. Migrujące ze Wschodu i regionu Karpat ludy posiadały wiedzę dotyczącą przygotowywania wina. W XIX wieku znaczna część została spustoszona przez filokserę, przez co wiele tradycyjnych szczepów musiało zostać zastąpionych zagranicznymi. Wina węgierskie wytwarza się w 22 pomniejszych regionach, rozlokowanych na terenie całego kraju. Każdy z nich – ze względu na rodzaj ziem, odznacza się odmiennym smakiem i charakterem.

Wina węgierskie w sklepie klubwino.pl

Poza granicami samych Węgier, jednymi najbardziej rozpoznawalnych odmian trunków są białe wina deserowe typu Tokaj Aszú oraz wina czerwone, wywodzące się z regionów Eger oraz Szekszárd, czerwone wina wielogatunkowe, o nazwie Bikavér (Bycza Krew). Ich receptury zostały opracowane już na przełomie XVI i XVII wieku. Po dziś dzień, w skład Byczej Krwi wchodzą takie szczepy winogron, jak Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Menoire (Kékmedoc, Medoc Noir), Blauburger, Syrah czy Portugieser.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2