W przygotowaniu potraw na stół wigilijny pomaga nam tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jednak ta sama tradycja już niewiele mówi o rodzaju wina, który najlepiej wkomponuje się w świąteczne menu. Wbrew pozorom decyzja nie jest prosta, ponieważ musimy dobrać alkohol nie tylko pod konkretne potrawy, ale także pod gusta rodziny. Jak wybrniemy z tego problemu i upewnimy się, że wino świąteczne podkreśli smak naszych potraw? Pomogą nam w tym porady, które zawiera dzisiejszy artykuł.
Jakie wino na święta?
Odpowiedź na to pytanie zależy od dań, które przygotowujemy. Inne wino podajemy do ryb, a inne do np. czerwonego mięsa. Dlatego dobrze zrobimy, jeśli na okres świąt zaopatrzymy się w kilka butelek alkoholu. Jakiego? O tym poniżej.
Wino świąteczne do ryb
Ogólnie przyjęta zasada mówi, że ryby najlepiej komponują się z niemal każdym gatunkiem białego wina. Miejmy jednak na uwadze, że wigilijne ryby często mocno przyprawiamy, a ich aromat jest dużo silniejszy. Dlatego najlepiej sprawdzi się wytrawne białe wino z wyraźną kwasowością, np. Riesling. Dodajmy, że przy rybach odnajdzie się także lekkie wino czerwone, jak np. Pinot Noir.
Wino na święta a różne rodzaje mięsa
Tradycja mówi jasno: do drobiu wino białe, do czerwonego mięsa wino czerwone. Co prawda zasady nie są sztywne i możemy z nimi eksperymentować, ale ten ogólny podział daje nam lepsze rozeznanie w sytuacji.
Wyjątek od reguły stanowi popularna na świątecznych stołach pieczona kaczka. Uznawana jest za mięso czerwone, więc dobrze skomponuje się z winem w tym samym kolorze. Najlepiej wybierzmy do niej gatunek wytrawny i dość ciężki, np. Cabernet Sauvignon.
Czy pierogi lubią towarzystwo wina?
W wielu domach nieodzownym elementem wigilijnego menu są pierogi (najczęściej z kapustą i grzybami). Pytanie brzmi: czy istnieje dobre wino na święta do pierogów? Otóż… nie do końca. W przypadku tego dania najlepiej zrobimy, jeśli zagramy zachowawczo i postawimy na uniwersalny wybór. Jest nim lekkie kwaskowate wino, najlepiej o owocowym posmaku. Taki gatunek sprawdzi się także przy rybach oraz kapuście.
Dobre wino na święta do bigosu i pasztetu
Bigos to jedno z tych dań, w których wino pojawia się w dwóch rolach. Po raz pierwszy jako składnik potrawy, po raz drugi jako trunek przy jedzeniu. W takich sytuacjach kierujemy się zasadą, że alkohol na stole powinien być tego samego gatunku, co ten w daniu. Dlatego w przypadku tradycyjnego bigosu postawmy na czerwone wino na święta. Ten gatunek idealnie sprawdzi się także w parze z klasycznymi bożonarodzeniowymi pasztetami.
Kilka porad odnośnie podawania wina
Wiedza o tym, jakie wino na święta wybierzemy, to jeszcze nie wszystko. Nauczmy się też je podawać, dzięki czemu zaimponujemy gościom. Podstawy nie są trudne, więc szybko załapiemy, o co chodzi.
Do wina najlepsze są duże kieliszki (dokładna wielkość zależy od gatunku). Butelkę odkorkowujemy kilka minut przed podaniem, aby wino "złapało oddech" i uwolniło bukiet. Zaś gdy nalewamy trunek, nigdy nie robimy tego do pełna, tylko maksymalnie do połowy.
Co więcej, wina powinniśmy podawać w odpowiedniej kolejności. Białe przed czerwonymi, wytrawne przed słodkimi. W ten sposób z każdego wyciągniemy maksimum walorów zapachowych i smakowych.
A jeśli chcesz wybrać doskonały zestaw, który sprawdzi się przy świątecznym stole. Zdecydowanie polecamy Clos Pons Alges + Roc Nu - czerwone, wytrawne a zarazem spokojne wino, które idealnie sprawdzi się do wielu potraw.
Klub Wino poleca: