Wina półwytrawne

Wina półwytrwane charakteryzują się mniejszą kwasowością i większą delikatnością niż wina wytrawne. Zazwyczaj wina półwytrawne produkowane są dokładnie z tych samych szczepów co wina wytrawne, jednak zawierają więcej cukru. Według ogólnie przyjętych norm wina półwytrawne posiadają 2-4% więcej zawartości cukru, w porównaniu do win wytrawnych. Pośród win półwytrawnych występują zarówno wina białe jak i czerwone i różowe oraz wina musujące. Wina półwytrawne cieszą się ogromną popularnością ze względu na to, jak dobrze komponują się z jedzeniem. Swoją delikatnością, ale z lekką nutką drapieżności, pasują idealnie do sałatek z dodatkiem owoców. Białe wina półwytrawne polecamy do ryb, białego mięsa i makaronów. Półwytrawne wina czerwone idealnie pasują jako aperitif czy też jako dodatek do wędlin, smażonych ryb, a nawet lżejszych mięs czerwonych.

Wina półwytrawne w sklepie klubwino.pl

W swojej ofercie posiadamy wina produkowane ze szczepów pinot, muscat, riesling, spatburgunder. Szczep pinot charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem i niską kwasowością. Dobra, pełna struktura smaku wina i złożony aromat sprawdza się w kompozycji z lekkimi posiłkami, owocami morza i wędlinami.

Muscat zwany jest królem win. To biały, winny szczep pochodzenia greckiego. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego musca, to znaczy mucha. Intensywność aromatu i stosunkowo duża słodycz zwabiała pszczoły i muchy. Szczególnie polecane do potraw kuchni indyjskiej oraz do deserów.

Riesling – szczep winny pochodzący z doliny Renu w Niemczech. Riesling to wino o szczególnie orzeźwiającym smaku. W aromacie można wyczuć cytrusy i nuty kwiatowe, a w smaku jest niezwykle żywe i świeże, z delikatnie słodkim finiszem. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy kwasowością a słodkością, riesling jest bardzo wszechstronnym winem, polecanym do wielu potraw. Dobrze współpracuje z rybami, a nawet w wieprzowiną.

Spatburgunder – czerwony szczep charakteryzujący się szlachetnym i bogatym smakiem. Należy do szczepów burgundzkich, które jako pierwsze zaczęto uprawiać w Środkowej Europie. Idealnie komponuje się z serami o intensywnym, zdecydowanym smaku.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8