Zinfandel to szczep pochodzący z Chorwacji, ale dzisiaj kojarzący się przede wszystkim z lekkim, orzeźwiającym winem amerykańskim – uprawiany jest bowiem głównie w słonecznej Kalifornii. Przodkiem Zinfandela jest chorwacki szczep Crljenak, który trafił do Stanów Zjednoczonych w roku 1820. 30 lat później okazało się, że doskonale radzi sobie w Kalifornii. Dlatego zaczęto produkować z niego wino. Wcześniej był bowiem odmianą czysto deserową. Nazwa Zinfandel po raz pierwszy pojawiła się w Bostonie w roku 1832.
Jest to szczep bardzo wydajny, który owocować może niekiedy nawet dwa razy w roku. Jego owoce nie dojrzewają w tym samym czasie. Jest to problematyczne podczas zbiorów, ale doświadczeni winiarze wiedzą, kiedy grona należy zrywać. Zinfandel to szczep, z którego produkowane jest wino białe, czerwone oraz porto. Największą popularnością cieszy się przy tym wino białe – lekkie i orzeźwiające. W czasie jego produkcji pomijany jest proces maceracji. Zinfandel dobrze komponuje się z daniami typowymi dla kuchni amerykańskiej – burgerami, żeberkami, stekami itd. Może okazać się zbyt przytłaczające w połączeniu z delikatnym drobiem czy rybami.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2