Tinta barroca jest czerwoną odmianą winorośli wywodzącą się z Portugalii. Wykorzystywana jest również jako surowiec do produkcji win stołowych. Odmiana ta pochodzi z regionu Douro. Dawniej nosiła nazwę tinta grossa, ale ta wyszła już z użycia.
Tinta barroca to szczep spokrewniony ze szczepem touriga franca. Jest odmianą, która dojrzewa wcześnie. Plony są na ogół wysokie. Szczep ten źle znosi jednak upał, dlatego uprawiany jest w niżej położonych częściach doliny Cima Corgo czy Douro. Grona są mocno cukrowe, co przekłada się na wysoką zawartość alkoholu. Tinta barroca często wykorzystywana jest do produkcji porto, do którego wnosi alkohol i wyjątkowy bukiet. Produkuje się z niej również wina stołowe i regionalne. Tinta barroca słynie jednak nie tylko z wysokiej zawartości cukru. Daje wina bogate w taniny i barwniki, a więc świetnie leżakuje. W mieszankach szczep ten wykorzystywany jest w celach zmiękczających, bo wnosi owocową świeżość. Daje wina aromatyczne – wyczuwalne w nich są aromaty kwiatowe, wiśniowe, śliwkowe czy grzybowe.
Wyświetlanie jednego wyniku