Wino o niepowtarzalnym głębokim bukiecie? Intensywnym rubinowym odcieniu i wspaniałej strukturze? Z delikatnie wyczuwalną nutą owocową? Takie właśnie jest Tempranillo, wino pochodzące z najlepszych winnic w słonecznej Hiszpanii. Tempranillo wyróżnia się gładkim i aksamitnym smakiem. Pochodzi z czerwonego szczepu winorośli, który uważany jest za jeden z najlepszych i najbardziej szlachetnych odmian na świecie.
Najbardziej rozpowszechnione jest w hiszpańskim regionie Rioja. Są to wina o soczystym smaku oraz delikatnie wyczuwalnym aromacie świeżych owoców takich jak malina, śliwka czy czarna porzeczka. Tempranillo mogą też charakteryzować się nutką wanilii, cedru oraz delikatnych przypraw. Nadają się do konsumpcji jako młode i lekkie wina, chociaż znakomicie przystosowane są do długiego starzenia w beczkach. Doskonała równowaga między cukrami a kwasami sprawia, że nawet wymagający miłośnicy win pokochają Tempranillo. Sprawdzi się ono doskonale w towarzystwie grillowanego mięsa w ziołach – na przykład jagnięciny, hiszpańskiego chorizo lub sezonowanych szynek. Poleca się podawanie wina wraz z pół twardymi serami owczymi lub dojrzałymi brie.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 5