Popularny szczep z Bordeaux zyskał sobie miłośników i hodowców właściwie na każdym kontynencie. W zależności od miejsca jego uprawy i panującego tam klimatu posiada nieco inne, charakterystyczne nuty. Ze względu na bardzo cienką, delikatną skórkę otaczającą grona tej odmiany,najbardziej wskazany dla niej klimat w którym dni są gorące a noce – chłodne. To właśnie determinuje jaka dominująca nuta jest wyczuwalna w winach Semillon. W klimacie chłodniejszym, np. w Bordeaux z którego się wywodzi, jest to aromat cytryny i rumianku z odrobiną soli. W klimacie cieplejszym – chociażby w słonecznej Kaliforni, pojawiają się nuty jabłka, mango oraz papai.
Wina powstałe w oparciu o odmianę Semillon mogą być zarówno wytrawne jak i słodkie. Te pierwsze dobrze komponują się z owocami morza, z rybami lub z makaronem. Słodkie zaś pasują do różnego rodzaju deserów. Smak win wytwarzanych przy udziale tego szczepu zależy również od innych aspektów. Beczkowe Semillon ma posmak maślany lub waniliowy. Jeszcze inne efekty przynosi mu botrytyzacja.