Ten słynny szczep winorośli pochodzi prawdopodobnie z Toskanii, z którą jest najczęściej kojarzony i uprawiany tam od wieków. Istnieją przypuszczenia, że jego uprawą zajmowali się już Etruskowie – właśnie na terenach obecnej Toskanii. Chociaż Sangiovese hodowane jest również w innych rejonach Włoch a także poza ich granicami, dotarło między innymi aż do Australii, to właśnie Toskania pozostaje nadal niekwestionowanym liderem pod tym względem.
Charakteryzują się one zwykle kwaskowym smakiem, jednak potrafią zaskakiwać. Najbardziej typowa nuta owocowa z upływem czasu, lub przy niewielkim udziale dodatku innego szczepu, potrafi zmienić całkowicie swój charakter. W niektórych winach powstałych w oparciu o szczep Sangiovese wyczuć można także akcenty ziołowe lub herbaciane. I nawet wśród najbardziej znanych, w obrębie każdego z nich, odczuwalne są mniej lub bardziej wyraźne różnice. Dlatego też warto porównywać ze sobą różne wina, na przykład: Brunello di Montalcino – a to zaledwie jedno z najpopularniejszych win powstające dzięki temu unikalnemu szczepowi.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 6