Gamay to wina, które mają jasny kolor o niebiesko-fioletowym odcieniu. Wyczuwalne są w nich nuty mocno owocowe i kwiatowe oraz aromaty – malin, wiśni, truskawek, róży i fiołków. Za sprawą maceracji węglowej dodatkowo uwydatnieniu ulega owocowość tych win. Pojawiają się w nich dodatkowo aromaty banana czy waty cukrowej. Maceracja polega na poddaniu winogron w całości fermentacji, bez ich miażdżenia. Zachodzi ona wewnątrz owoców, aż do ich rozerwania przez dwutlenek węgla.
Gamay to przede wszystkim wina młode, które przeznaczone są do raczej szybkiego spożycia. Wyróżniają się świeżością i owocowymi nutami. Są to na ogół wina jednoodmianowe. Gamay po połączeniu z innymi odmianami winogron traci bowiem swoje wyjątkowe cechy. Gamay mogą być jednak również i winami starszymi, dłużej dojrzewającymi (do 10 lat). Pochodzą one przede wszystkim z Beaujolais, gdzie są gleby granitowe. Wina gamay są cenione za lekki smak oraz uniwersalność. Pasują bowiem do wielu różnych potraw.