Furmint jest szlachetną odmianą białej winorośli. Występuje przede wszystkim w Tokaju na Węgrzech, ale ceniona jest również w Austrii, Chorwacji, Słowacji i Słowenii. Poza Europą spotkać ją można w Kalifornii i RPA. Furmint wywodzi się z Węgier, a pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z roku 1611. To naturalna krzyżówka starej odmiany Gouias Blanc i Alba Imputotato.

Furmint w sklepie klubwino.pl

Furmint daje wina białe, wytrawne i słodkie. Ma zdolność do dużej akumulacji cukru resztkowego. W odpowiednich warunkach łączy się ze szlachetną pleśnią botrytis. Stanowi dzięki temu podstawowy element win słodkich Aszu i Szamorodni. Nie są to jednak na ogół wina typowo owocowe. Poza nutami jabłka, gruszki, winogrona i limonki pojawiają się w nich akcenty ziemiste, mineralne i dymne. Furminty są winami nietuzinkowymi. Kwasowość w ich przypadku jest na ogół powyżej średniej. Zawartość alkoholu wynosi od 12 do 14%. Wytrawne wina z furmint są aromatyczne, produkuje się je na wzór słynnych win z Chardonnay.

Wyświetlanie jednego wyniku