Chardonnay to dobrze znany, szczep białych winogron. Daje wina aromatyczne, owocowe, których nuty smakowe uzależnione są od miejsca pochodzenia, metody produkcji czy klimatu uprawy. Obecnie szczep ten uprawiany jest w wielu regionach świata m.in. we Francji, Włoszech, Chile, USA, Australii, Argentynie, Hiszpanii, Austrii, Mołdawii, Niemczech czy na Węgrzech. Chardonnay to jeden ze szczepów dopuszczonych do produkcji klasycznego szampana.
Chardonnay dojrzewające w chłodniejszym klimacie ma więcej aromatów jabłka i cytryny, jest więc bardziej kwasowe. W klimacie cieplejszym wino staje się cięższe i bardziej oleiste. Wyczuwalne są w nim aromatu gruszki, mango, ananasa czy melona. Głębi chardonnay nadaje dojrzewanie w beczce. Wino zyskuje wówczas nity grzybowe, karmelowe i maślane. Takie wina pochodzą z Chile, Kalifornii, Australii czy Argentyny. Chardonnay doskonale komponuje się z owocami morza, rybami, miękkimi i półtwardymi serami. Podawać go można również do delikatnego mięsa np. kurczaka, indyka czy jagnięciny, a także dojrzałych serów.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 19