Carignan zwany również carinena czy mazuelo to francusko-hiszpańska odmiana czerwonych winogron uprawianych na południu kontynentu europejskiego. Daje wina ciemne, mocne i aromatyczne, które mają intensywną barwę oraz ciekawy, czasem nieco gorzkawy smak. Carignan są typowe dla Doliny Rodanu, Langwedocji oraz południowo-wschodniej części Francji. Często łączy się je z cinsault, tempranillo czy grenache. Coraz częściej szczep ten spotkać można również poza Francją.
Carignan daje wina umiarkowanie kwasowe oraz taniczne. Wyczuwalne są w nich aromaty suszonych malin i żurawin, słodkich przypraw, lukrecji oraz nieco przydymionego mięsa. To dobre wino do łączenia z wieloma różnymi przyprawami. Jego kwasowość, taniczność i profil smakowy pozwalają na całkiem sporo zestawień. Carignan łączyć można z tłustym mięsem, zarówno duszonym, jak i pieczonym np. wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Dobrze komponuje się z potrawami z grzybów, duszonymi warzywami oraz z twardymi, dojrzewającymi serami.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 5