Południowoafrykańskie wina odznaczają się niepowtarzalnym charakterem i mimo niedługiej kariery na światowej arenie, zwracają uwagę złaknionych nowości sommelierów oraz smakoszy. Przylądek Dobrej Nadziei zapewnia winorośli jedyne w swoim rodzaju warunki do wzrostu – jednej z najstarszych na świecie rodzajów żyznej gleby, niezliczona ilość endemicznej przyrody oraz specyficzny klimat decydują o tym, jak smakują najlepsze wina z RPA.
Uprawa winorośli na tych terenach rozpoczyna się w czasach kolonialnych, kiedy do w XVII wieku została przywieziona przez Holendrów. Obecnie RPA jest jednym z czołowych producentów wina na świecie. Do najpopularniejszych odmian czerwonych należą Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinotage, Merlot oraz Cinsault. Białe wina produkowane są z winogron sułtańskich, Chenin Blanc, Colombard, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Tym, co charakteryzuje wina z RPA, jest komponowanie win różowych. W przeciwieństwie do praktyk europejskich, ponieważ mogą one powstawać poprzez zmieszanie wina czerwonego z białym.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 10