Rodowód wina z Chile sięga XVI wieku. Za sprawą dynamicznych przemian, współczesne winiarstwo w kraju, od początku lat 80. XX wieku, z każdym kolejnym rokiem staje się coraz bardziej rozwinięte oraz popularne na świecie. Z początkowego podziału na region północny i południowy wynikało dalsze dzielenie kraju na mniejsze obszary, odznaczające się odrębnymi stylami winiarskimi oraz charakterem – jak Aconcagua oraz Central Valley. Ikoniczny dla Chile szczep Carmenere został rozpoznany i oddzielony od szczepów Merlot w trakcie badań nad rozpoznaniem obecnych na tych ziemiach szczepów.
Jak do tej pory wina z Chile w przeważającej większości (75%) były wytwarzane z czerwonych odmian winogron, jednak produkcja win białych w ostatnich latach również zaczęła się prężnie rozwijać. Dominują odmiany takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec oraz Syrah, a także odkryty w latach 90. Carmenere. Z winogron przeznaczonych do produkcji wina białego, chętnie uprawia się Chardonnay oraz Sauvignon Blanc.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 7