Uprawa winorośli na tych terenach istniała na długo przed powstaniem Cesarstwa Rzymskiego, co czyni Włochy jednym z najstarszych punktów uprawy winogron na świecie. Oficjalnie uznanych jest przeszło 350 winnych szczepów,a le na terenie kraju uprawianych jest znacznie więcej innych odmian, z czego kilka setek uznawanych jest za szczepy rodzime. Najbardziej rozpoznawalne wina włoskie to m.in. Marsala, Chianti oraz Bardolino.
Najczęściej uprawianymi we Włoszech szczepami winogron są Sangiovese, które stanowi ponad 10% wszystkich upraw, a także Catarratto Bianco, Trebbiano Toscano, Montepulciano, Barbera, Merlot, Trebbiano Romagnolo, Negroamaro, Moscato Bianco, Chardonnay, Garganega oraz Nero d’avola. Poszczególne regiony Włoch kultywują uprawianie tradycyjnie występujących na ich terenie szczepów, dlatego też regionalnie duże znaczenie mają m.in. odmiany Aglianico, Arneis, Cortese, Corvina Veronese, Dolcetto, Garganega, Greco Bianco, Nebbiolo, Primitivo, Verdicchio oraz Vernaccia.
Wyświetlanie 1–40 z 57 wyników