Średniowieczne przekazy świadczą o tym, że na terenach południowej Polski, od wieków uprawiano winorośl i wytwarzano wino. Klimat dobrze wpływał na rozwój winnych szczepów, przywiezionych najprawdopodobniej z terenów Moraw. Od XVI wieku, ze względu na trudności związane z uprawą winogron, odchodzono od masowego wytwarzania wina na rzecz sprowadzania trunków z Węgier, Francji czy Włoch. Jednak, na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat, polskie wina oraz kultura z nimi związana, przeżywają ponowny rozkwit – zwłaszcza na Podkarpaciu, Śląsku oraz na terenie Małopolski.
Od początku XXI wieku na terenie kraju powstają kolejne winnice, a efekty ich wytężonej pracy doceniają również zagraniczni smakosze. Obecnie polskie wina – białe, jak i czerwone – wytwarzane są zarówno z winogron szczepów właściwych, jak Chardonnay, Gewürztraminer, Riesling, Pinot Gris Czy Sylvaner, a także przy wykorzystaniu winorośli odmian mieszanych, np. Muscat Odessa, Seyval Blanc, Regent, Bianca oraz Rondo.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 26