Historia uprawy winogron na terenach Nowej Zelandii sięga XIX wieku, kiedy to pierwsze sadzonki zostały przywiezione przez anglikańskich misjonarzy. Rozgłos i miejsce na rynku międzynarodowym zyskały w XX wieku – przede wszystkim za sprawą produkcji win białych. Cechą charakterystyczną, jaką naznaczone są wszystkie wina z Nowej Zelandii, jest to, że pochodzą z najbardziej wysuniętych na południe regionów świata. Klimat, w którym wzrastają uprawy, naznaczony jest wpływem oceanicznych prądów antarktycznych, które zapewniają unormowana pogodę i dużą wilgotność.
Eksportowane na inne rynki wina z Nowej Zelandii są w głównej mierze jednogatunkowe – przygotowywane z konkretnej odmiany winogron. Niekwestionowanie, najpopularniejszą odmianę wykorzystywaną do produkcji win, stanowi Sauvignon Blanc. Dość popularne są również czerwone szczepy Pinot Noir oraz wykorzystywane do wina białego Chardonnay. Uprawiane są również takie odmiany jak Riesling oraz Sémillon, jednak już na znacznie mniejszą skalę.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 5