Tradycja wytwarzania win w Niemczech sięga czasów średniowiecza, lecz komercyjna ich produkcja rozwinęła się dopiero w latach 70. XX wieku. Białe wina stanowią większą część wypuszczanych na międzynarodowy rynek produktów, z czego duży udział mają wina musujące. Jakościowe wina niemieckie opisywane są dodatkowo takimi wyróżnikami, jak Kabinett (normalny zbiór), Spätlese (opóźniony zbiór), Auslese (późny zbiór selektywny), Beerenauslese (zbiór selektywny kiści pokrytych szlachetną pleśnią), Eiswein (zbiór kiści po pierwszych przymrozkach) oraz Trockenbeerenauslese (zbiór wysuszonych winogron). Wymogi dotyczące opisu etykiet są szczegółowo regulowane.
Do najpopularniej uprawianych odmian winogron białych należą: Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Kerner, Bacchus, Grau- oraz Weißburgunder. Produkowane na nieco mniejszą skalę – głównie z powodu warunków klimatycznych – czerwone wina niemieckie powstają ze szczepów winorośli odmian Spätburgunder, Dornfelder, Blauer Portugieser, Trollinger a także Schwarzriesling.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 11