Kultura winiarstwa wzrasta na terenach Libanu od czasów biblijnych, nic więc dziwnego, że długa tradycja, słoneczny, śródziemnomorski klimat oraz bliskowschodnie wpływy, dają w połączeniu bardzo charakterystyczne w smaku wina. Produkcja na masową skalę była przez lata utrudniona przez niepokoje polityczne targające tymi ziemiami, jednak z każdym kolejnym rokiem można obserwować jak wina libańskie zyskują coraz większe uznanie u koneserów z całego świata. Jednymi z najbardziej popularnych rodzajów wina są Musar, Ksara oraz Marsyas.
W Panuje powszechna opinia, którą podzielają sami mieszkańcy kraju – że wina libańskie albo się pokocha, albo znienawidzi. Niepowtarzalny smak win mieszanych oraz wytwarzanych z wyselekcjonowanych winogron jednej odmiany, z pewnością zachwyci niejednego konesera. Na terenie Libanu powszechnie uprawia się takie szczepy jak: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cinsault, Carignan, Grenache, Syrah, a także Merlot.