Kultura uprawy winogrona i wytwarzania wina na terenach dzisiejszego Izraela może sięgać nawet 4000 lat. Dopiero końcówka XIX wieku przyniosła widoczne zmiany, a to za sprawą pewnego filantropa – barona Edmonda de Rothschilda, który założył jedną z pierwszych winiarni. Firma posiadała monopol aż do lat 80. XX wieku, kiedy to rozpoczęto obsadzanie izraelskich winnic szczepami kalifornijskimi. Obecnie najlepsze wina izraelskie powstają na terenie 4 regionów: Pustyni Negew, Samarii, Galilei ze Wzgórzami Golan na północy kraju oraz na Wzgórzach Judzkich. Warto dodać, że dynamiczny rozwój izraelskiego winiarstwa zaowocował stworzeniem wielu innowacyjnych metod produkcji.
Zróżnicowanie terenów pod względem klimatu pozwala na swobodną uprawę wielu międzynarodowych odmian winorośli. Popularnymi odmianami są Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Gewürztraminer, Syrah, Merlot, Chardonnay oraz Pinot Noir. Wśród nich można znaleźć zarówno trunki czerwone, białe, jak również różowe, a także wina musujące.
Wyświetlanie jednego wyniku