Pierwsze odnotowane przypadki produkcji wina w Hiszpanii notuje się na pierwsze tysiąclecie p.n.e. Rozkwit winiarstwa przypada na XIV-XV wiek, a ważne kroki milowe przypadają na wiek XIX i XX, kiedy to ustanowiono obecne metody produkcji, dzięki którym wina hiszpańskie uzyskały aktualny status i uznanie. Charakteryzują się dobrym potencjałem starzenia. Nowe regulacje uprawa i produkcji obowiązują w Hiszpanii od 2003 roku. Wina hiszpańskie dzielą się na jakościowe, regionalne oraz stołowe – posiadają cztery kategorie jakościowe: Pago DO, DO, DOCa i VCIG.
Wina z Hiszpanii różnią się między sobą dzięki zróżnicowanym glebom, klimatowi oraz odmianom szczepów. Do najbardziej rozpoznawalnych należą Tempranillo, Cariñena, Garnacha, Macabeo, Parellada, Xarel·lo, Monastrell, Graciano oraz Mencia. W bogatej selekcji win pochodzących z Hiszpanii można doszukać się zarówno trunków owocowych, jak również gronowych. Ze względu na sposób oraz czas postarzania win, opatrzone są one dodatkowymi oznaczeniami – cosecha, joven, crianza oraz reserva.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 35