Wina gruzińskie

Na terenach dzisiejszej Gruzji tradycja uprawy winorośli ma bardzo długą tradycję. Już starożytni przodkowie Gruzinów zakopywali w ziemi kwevri – gliniane naczynia na gotowe wino, aby móc przechowywać je we właściwych warunkach. Niektóre kwewri mogły magazynować wino nawet do 50 lat. Wina Gruzińskie wytwarza się w 5 głównych regionach: Kachetia, Kartlia, Imeretia, Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia, a także na Wybrzeżu Czarnomorskim. Wino wykorzystuje się przy wznoszeniu słynnych gruzińskich toastów. Gospodarz czyli “tamada”, wygłasza mowę w czasie której w dobrym tonie jest kilkakrotnie pociągać łyk trunku.

Wina gruzińskie w sklepie klubwino.pl

Szacuje się, że w Gruzji można spotkać nawet do 500 odmian winnych szczepów, z czego zarejestrowanych jest około 40. Znane szczepy czerwone to m.in. Saperavi, Mujuretuli, Ojaleshi, Usakhelauri oraz Asuretuli. Białe wino gruzińskie wytwarza się z odmian Rkatsiteli, Mtsvani, Tsolikauri, Tetra, Tsitska oraz Khikhvi. Wino z Gruzji wytwarza się w wielu odmianach – jednorodnych, mieszanych oraz wzmacnianych.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.