Uprawa winorośli na terenach dzisiejszej Francji notowana jest jeszcze na Starożytność, za czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego. Od tego momentu powszechna produkcja wina rozwijała się, stając się coraz bardziej popularną, aż do momentu zachwiania branży w II połowie XIX wieku. Obecnie francuskie wina stanowią jedną z największych składowych światowej produkcji. Wytwarzane są zarówno delikatne trunki dedykowane do deserów, jak również aromatyczne i ciężkie wina serwowane z dziczyzną lub czerwonym mięsem.
Do najpopularniejszych szczepów czerwonych, rozpoznawalnych na całym świecie należą: Merlot, Grenache, a także Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah oraz Gamay. Uznawane przez koneserów wina francuskie białe to m. in. Ugni Blanc, Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Stworzona w XX wieku klasyfikacja win wyróżnia wina stołowe, regionalne, klasy VDQS oraz oznaczone apelacją AOC, w skład której wchodzą jedynie wina otrzymywane według bardzo rygorystycznych zasad produkcji.
Wyświetlanie 1–40 z 51 wyników