Wina różowe produkowane są przede wszystkim z ciemnych winogron w procesie, który jest podobny do procesu produkcji wina czerwonego. Kolor nie jest intensywny, bo fermentacja ze skórkami trwa krótko – maksymalnie kilkanaście godzin. W Polsce wina różowe są wciąż mało popularne, stanowią tylko 8% rodzimego rynku. Inaczej jest m.in. we Francji, gdzie różowe wino jest częściej pite niż wino białe. Z założenia wina różowe są lekkie i orzeźwiające.
Największym producentem win różowych na świecie jest Francja (25% światowej produkcji). Na kolejnych miejscach są Włochy, Stany Zjednoczone oraz Hiszpania. Te cztery kraje odpowiedzialne są za 75% światowej produkcji różowych win.
Cechą typową dla różowego wina jest połączenie walorów smakowych wina białego i czerwonego. Z tego powodu wciąż panuje wśród wielu osób błędne przekonanie, że różowe wino to mieszanka wina czerwonego i białego. Tymczasem wina różowe są ciekawą alternatywą dla pozostałych rodzajów win. Posiadają bowiem cukier resztkowy, który sprawia, że wina wytrawne mogą zostać odebrane jako półwytrawne czy półsłodkie. Cukier zabija cierpkość wina.
Różowe wina są przeznaczone do szybkiego spożycia, dlatego też nie należy przechowywać ich dłużej niż 2 lata. Podaje się je w temperaturze 11-13 stopni Celsjusza. Są one zaliczane do trunków neutralnych, bo doskonale komponują się z lekkimi przekąskami, np. sałatkami i warzywami. Połączyć je można również z przysmakami kuchni włoskiej, a więc pizzą, makaronami i daniami na bazie sosu pomidorowego. Różowe wino sprawdza się z owocami morza, omletami, ryżem, daniami drobiowymi oraz rybnymi. Połączyć je można z wieprzowiną, grzybami i wędlinami.
Paleta barw win różowych jest bardzo szeroka. Są to zarówno wina o bardzo delikatnej kolorystyce, jak i intensywniejsze. Co ciekawe, granice między winem różowym, białym i czerwonym nie są w żaden sposób regulowane, dlatego ocena koloru jest rzeczą względną i różni się w zależności od regionu pochodzenia wina.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4