Odmian białych win są tysiące, co nie powinno dziwić, skoro wytwarza się je od przeszło 2500 lat. Mimo, iż najwięcej odmian można spotkać we Włoszech, to nie tamtejsze wina zalicza się do najlepszych. Pierwsze miejsce wśród białych win zajmują chardonnay z Francji oraz riesling z Niemiec, jednak Italia nie zostaje daleko w tyle. Spośród włoskich win na szczególną uwagę zasługują arneis, pinot bianco, cortese, fiano i greco. Wina białe spożywa się praktycznie na całym świecie, dzięki czemu trunków z europejskich winnic z powodzeniem możemy spróbować w Argentynie albo Australii. Te z zza wielkiej wody z łatwością znajdziemy również w naszych sklepach. Nie ograniczajmy się do jednego gatunku. Wina białe zasługują na to, by spróbować każdego z nich.

Wina białe w sklepie klubwino.pl

Są to wina, które wytwarza się przede wszystkim z białych winogron, jednak są również odmiany otrzymywane z czerwonych. Uzyskuje się je w wyniku fermentacji miąższu. Ich barwa rozciąga się od srebrno-zielonej przez złotawą, aż po ciemnobursztynową. W przypadku win białych najczęściej możemy natknąć się na aromaty jabłek, cytrusów, owoców tropikalnych i kwiatów. Do win białych zalicza się także te wytworzone z białych porzeczek i agrestu.

Wina białe są znacznie delikatniejsze od czerwonych, z tego względu przyjęło się, że najlepiej sprawdzają się jako uzupełnienie do owoców morza, sałatek, ryb, serów i drobiu. Nie powinniśmy jednak sztywno trzymać się tych zasad. Odpowiednio dobrany gatunek nada się również do innych potraw. Ciężkie wytrawne (chardonnay, furmint) możemy serwować do wieprzowiny, aromatyczne wytrawne (muscat, viogner, resling) nadadzą się do kuchni orientalnej. Do deserów zdecydowanie można polecić białe wina słodkie i półsłodkie, takie jak francuskie sauternes i węgierski tokaj.

Temperatura serwowania zależna jest od rodzaju białego wina, niemniej każde podajemy schłodzone. Wina musujące preferują temperaturę od 7 do 10 stopni. Wina słodkie od 6 (te najlżejsze) do 12 stopni, z kolei temperatura win wytrawnych powinna oscylować w okolicy 10-12 stopni.

By odpowiednio podać białe wino, potrzebny jest właściwy kieliszek. W tym przypadku preferuje się kieliszki typu flet lub czarka z cienkiego szkła. Są wyższe i cieńsze od tych do win czerwonych. Muszą być przezroczyste, aby możliwa była ocena koloru trunku.

Wyświetlanie 1–40 z 120 wyników

1 2 3