Kategorie

Wino i ser wg Wojciecha Bońkowskiego

Wino i ser wg Wojciecha Bońkowskiego

Po co i jak łączyć ser z winem? Jakich zestawień należy unikać, a jakie nigdy nie zawodzą. O dobieraniu wina do sera i odwrotnie, w Klubie Wino opowiadał Wojtek Bońkowski z portalu Winicjatywa.pl

Wino i ser: listopad w Klubie Wino




Klub Wino: Po co łączyć wino z serem?
Wojciech Bońkowski: Żeby było przyjemniej. Ser jest przyjemny, wino jest fantastyczne, a razem jest jeszcze lepiej.

Czy jedno nie psuje smaku drugiego?
Jeśli źle dobierzemy, to psuje, dlatego trzeba pamiętać o podstawowych zasadach. Z drugiej strony wydaje mi się, że najlepiej się w tych sprawach rozluźnić, pić i jeść to, co nam smakuje razem.

Czy ser może stłumić wino?
Takie sery jak np. twardy cheddar potrafią nas czasem zamulić, ale wtedy wybieramy takie wino, które nas odświeży i które nie będzie próbowało dorównać temu serowi. Będzie służyło raczej jako wino do popijania, polecam lekkie białe. Po tym odświeżeniu można wziąć kolejny kęs sera, który jest królem takiego połączenia. Są też jednak lekkie, świeże sery, jak choćby młode kozie, które można łączyć nawet z lekkim winem czerwonym, jak beaujolais i to jest wtedy fantastyczne połączenie.  

Czego nie łączyć?
Na pewno unikać ciężkich win czerwonych, tych bardzo garbnikowych, do prawie wszystkich serów z wyjątkiem nielicznych, do których one pasują, jak m.in. parmigiano reggiano. Częstym błędem jest właśnie degustowanie takich garbnikowych win jak np. bordeaux czy w ogóle cabernet sauvignon do serów pleśniowych. W zetknięciu takiego sera z garbnikami powstaje gorycz, czasami opisywana jako smak metaliczny i rzeczywiście jest to niespecjalnie przyjemne doznanie. Poza tym trudno jest wpaść na jakąś wielką rafę.

A jakie są pewniki?
Oj pewników jest sporo. Moim jest camembert i szampan, czy w ogóle białe wino musujące. To jest połączenie nieoczekiwane, ale zawsze się świetnie sprawdza. Uwielbiam trochę już starzone sery kozie z dobrym sauvignon z Doliny Loary, np. z sancerre. Trudno jest przebić niebieski ser pleśniowy z porto. Trudno jest przebić parmigiano reggiano z brunello di Montalcino. No jest trochę tych klasycznych, cudownych połączeń. Właściwie nie trzeba tak dużo wymyślać.

Propozycje połączeń wina z serem

Specjalny zestaw win do serów: 6 win z dostawą gratis


Specjalny zestaw win do serów: 12 win z dostawą gratis