Kategorie

Wino i ser: listopad w Klubie Wino

Wino i ser

Listopad w Klubie Wino upływa nam pod znakiem winno-serowej obsesji. Po degustacji zorganizowanej wraz z Martą Kruszyńską i sklep Ser Lanselot, a prowadzonej przez Wojtka Bońkowskiego z portalu Winicjatywa.pl,  przygotowaliśmy specjalny zestaw win, które w połączeniu z serami, dostarczą Wam niezapomnianonych wrażeń. Podzielcie się nimi z nami!


6 specjalnych win do serówNim jednak przejdziemy do przygotowanych przez nas propozycji, słowo wstępu i przestrogi. Łączeniu wina i sera przyświeca jedna ogólna zasada. Im mniej dojrzały wybieramy ser, tym delikatniejsze wino powinno mu towarzyszyć. W przeciwnym wypadku jedno zdominuje drugie i stłumi jego smak. Jak każda zasada, istnieje ona m.in. po to, by ją łamać, do czego gorąco zachęcamy. Zwracamy jednak uwagę na jedno dość powszechne, a niebyt trafione połączenie: parowanie serów pleśniowych z ciężkimi winami. Zawarte w nich garbniki w zetknięciu z pleśnią dają bowiem nieprzyjemne uczucie metaliczności smaku. 

12 specjalnych win do serówBogactwo smaków sera jest równie wielkie, jak wina. Łączenie ich to fascynujące i bardzo satysfakcjonujące wyzwanie. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami w których rozmaite rodzaje serów zestawiamy z przemyślanym doborem win. Zestaw ten oferujemy w dwóch atrakcyjnych cenowo wariantach. Zachęcamy do zakupu, liczymy na Wasze uwagi i spostrzeżenia. Najciekawsze bowiem, co może dać nam połączenie wina z serem, to nowe wrażenia, które najlepiej smakują w zestawieniu z innymi ludźmi.

Sery i wino

Vernaccia do świeżego sera koziegoPara 1: świeży kozi ser i vernaccia z San Gimignano
Casa alle Vacche Vernaccia I Macchioni, Toskania, Włochy

To połączenie lekkie. Świeżość młodego koziego sera wspaniale uzupełnia się z kwasowością toskańskiego wina. Vernaccia w tym zestawieniu wzmacnia smak sera, a potem lekko orzeźwia podniebienie. Ser jednocześnie wzbogaca delikatne aromaty wina. To przykład doboru dwojga równorzędnych partnerów, których para znaczy więcej, niż jej obie części oddzielnie.



Deska serówPara 2: krowia gouda z aromatycznym dodatkiem (np. kozieradką) i soave z Veneto
Zenato Soave classico, Veneto, Włochy

To połączenie zadziorne. Klasyczny smak krowiej goudy złamany dodatkiem kozieradki bądź innej przyprawy. Soave z Veneto wnosi do pary aromaty jabłek i gruszek, które pięknie uzupełniają bazę goudy, ale też migdały, które muszą stawić czoła aromatycznemu dodatkowi. Powstaje harmonijna baza z połączenia podstawowych smaków wina i sera oraz finezyjny finisz, w którym każdy z partnerów próbuje zdominować drugiego. Rywalizacja kończy się w klinczu, a równowaga pozostaje.

Nero d'Avola do scamorzy
Para 3: scamorza lub wędzona mozzarella i sycylijskie nero d'Avola
D'Alessandro Nero d'Avola, Sycylia, Włochy

To połączenie nieoczywiste. Do wędzonego, ale wciąż delikatnego sera krowiego dobieramy tutaj wino czerwone. Sycylijskie nero d'Avola, mimo nazwy budzącej diaboliczne skojarzenia, jest zbudowane lekko, ale prężyście. Wydobywa z siebie aromaty malin, jagód i innych leśnych owoców, przez które przezierają pieprzne nuty. W zestawieniu z aksamitnie mlecznym ciałem sera i jego wędzonym płaszczem, pozostawia na podniebieniu zaskakujący posmak śmietany z owocami, okraszonej lekko pikantnymi przyprawami. Połączenie zaskakujące i wyjątkowo dobrze zbilansowane.

Dojrzewający ser owczy
Para 4: owczy ser dojrzewający i świeża hiszpańska rioja
Vina Ijalba Solferino, Rioja, Hiszpania

To połączenie drapieżne. Ser mocno ewoluowany, o wyraźnych aromatach orzechowych i grzybowych, stanowi prawdziwe wyzwanie dla towarzyszącego mu wina. Dlatego polecamy do niego rioję skrojoną na współczesną modłę. Solferino to wino świeże, o wyraźnych nutach dojrzałych owoców, ale też beczki. Aromaty dymne i ziołowe świetnie znoszą agresywny charakter sera, a owocowa podbudowa doskonale odświeża podniebienie. Połączenie bardzo dynamiczne, pełne intensywnych smaków wypełniających usta, o rześkim finiszu.

Piękny widokPara 5: parmezan lub grana padano i marselan z Roussillon
Deneufbourg Marselan, Roussillon, Francja

Choć długojrzewające parmigiano reggiano może się wydawać niekwestionowanym królem tego połączenia, to już pierwszy nos, w którym marselan atakuje swymi zwierzęcymi nutami, każe zrewidować to pierwotne przekonanie. W tej parze nie ma mowy o grzecznym współistnieniu, to jest pojedynek. Bogactwo smaków starzonego sera wydaje się nie do pokonania przez wciąż świeże czerwone Roussillon, ale agresywny, indywidualny charakter marselana przebija w każdym punkcie tego połączenia. Z tego chaosu wyłania się zadziwiająco spokojny, dobrze ułożony finisz, w którym ujawnia się pełne spektrum aromatów sera i wina.

Alzacki gewürztraminerPara 6: ser z niebieską pleśnią i półsłodki gewurztraminer z Alzacji

Meyer-Fonne Gewurztraminer, Alzacja, Francja

Na zakończenie proponujemy wariację na temat połączenia klasycznego. Obok gorgonzoli, roqueforte'a, stiltona czy dowolnego innego sera z przerostem niebieskiej pleśni
nie stawiamy tokaju ani sauternes, a półsłodkiego alzackiego gewurztraminera. To wino bardzo aromatyczne, ale wciąż niebywale świeże. Dominują w nim nuty egzotycznych owoców z liczi na czele oraz róża. W połączeniu z uderzającymi nozdrza aromatami niebieskiej pleśni powstaje wybuchowa mieszanka, w kórej stajenne nuty i gorycz sera zyskują fantastyczne uzupełnienie w postaci owocowo-kwiatowego bukietu i delikatnej słodyczy. Bajeczny finisz!


Zestawy specjalne

Zestaw sześciu powyższych win do serów z dostawą do domu oferujemy w cenie 269 zł zamiast 307 zł.

6 specjalnych win do serów


Zestaw dwunastu win do serów oferujemy zaś w cenie 499 zł zamiast 562 zł.

12 specjalnych win do serów


Zapraszamy do zakupu!