Kategorie

Valenciso Reserva

  • Producent: Valenciso
  • Cena: 105,00 zł
    • Kolor
    • Kraj
    • Region
    • Styl
    • Szczep
    • Typ
    • Wytrawność
  • Poleć produkt
Butelka: 750 ml
Producent: Valenciso
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja Alta
Apelacja: Rioja DOC
Szczepy:
  • tempranillo
Alkohol: 14%
Rocznik: 2006
Kolor: czerwone
Typ: spokojne
Wytrawność: wytrawne
Styl: bogate/treściwe
VALENCISO Reserva to bardzo eleganckie i prestiżowe wino. Wspaniała ekspresja Tempranillo z Rioja Alta. Valenciso Reserva 2006 to długie, eleganckie wino z finezją. Stworzone w tradycyjnym stylu. Wino o znacznej, ale nie rażącej kwasowości, która pozwala mu ewoluować w butelce. Wspaniale zrównoważone, z wyczuwalnym garbnikiem, kwasowością i owocowością. Smak odzwierciedla wpływ Atlantyku, który miesza się z klimatem regionu Rioja Alta i wpływem gliniastej gleby. Ta mieszanka powoduje żywą kwasowość i wibrującą aromatczność. Wino jest długie, aromatyczne, charakterne, idealnie zbalansowane, znacznie podkreśla swoje walory po chwili w kieliszku. Przed podaniem zalecamy dekantację.

To Wino z klasą! Dostępne jest w najlepszych restaracjach Świata, m.in. w Claridge's (Gordon Ramsey), El Bulli, Arzak, Club del Gourmet, Akelare czy Kabuki.

Valenciso to butikowa winnica produkująca tylko JEDNO, za to wyjątkowej urody, wino! Winiarze skupiają się od lat tylko na jednej odmianie wina i zbudowali już markę i zaufanie najlepszych restauracji na Świecie poprzez powtarzalność wspaniałej jakości wina z roku na rok. Perfekcja producentów wyrażana jest także w niesamowitej dbałości o jakośc beczek, w których wino leżakuje. Beczki pochodzą jedynie od najlepszych producentów i powstają tylko z francuskiego dębu. 1/3 beczek jest co roku wymieniana na nowe, średnio wypalane, co nadaje winu elegancję, kompleksowość i traktuje Tempranillo z należnym mu szacunkiem..

Grona pochodzą z 12 różnych parceli, żadna z nich nie jest większa niż 3 ha. Zbiory nie przekraczają 5 ton z hektara. całość zbiorów odbywa się ręcznie, w każdej z parceli zbiory odbywają się w innym, najbardziej dogodnym dla owoców terminie. Wino jest poddane fermentacji w betonowych kadziach, co prowadzi do lepszej stabilizacji wina. Następnie jest starzone 15 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, po czym wraca do betonowych kadzi na kolejny rok. Następnie spędza kolejnych kilka lat w butelce.

Dotychczasowe nagrody:
93 pkt. - The Wine Advocate – Robert Parker’s magazine
Cuadro de Honor – Guía de Vinos Gourmet 2013
90 pkt. – International Wine Cellar - Stephen Tanzer’s magazine
95 pkt. - Guía Restauradores de Los Mejores Vinos de España
16 pkt. - 1º clasificado cata Riojas – elmundovino