Kategorie

Foradori Sgarzon Teroldego

  • Cena: 182,00 zł
    • Kolor
    • Kraj
    • Region
    • Styl
    • Szczep
    • Typ
    • Wytrawność
  • Poleć produkt
Butelka: 750 ml
Producent: Foradori
Kraj: Włochy
Region: Trydent
Apelacja: D.O.C. Trentino
Szczepy:
  • teroldego rotaliano
Alkohol: 12,5%
Rocznik: 2014
Kolor: czerwone
Typ: spokojne
Wytrawność: wytrawne
Styl: średniej budowy

100% Teroldego. Podobnie jak w przypadku wszystkich win Foradori: certyfikowane biodynamiczne rolnictwo; żniwa ręczne; fermentacja z miejscowymi drożdżami; minimalne zużycie siarki (nie aż do rozlewania i butelkowania). Podobnie jak wszystkie czerwone posesje, owoce Sgarzon pochodzą z płaskowyżu Campo Rotaliano, szerokiej, płaskiej, słonecznej, przepuszczalnej, bogatej w wapienie i granity winnicy, położonej wysoko w cieniu Dolomitów. Winorośl dla Sgarzon - nazwana od sgarzo, która jest miejscowym dialektem dla "winorośli", mająca średnio 25 lat, jest wyszkolona i pochodzi z 2,5-hektarowej paczki gleb sandierskich.

Podobnie jak inne jednogłośne Teroldego, Morei, Sgarzon spędza 8 miesięcy na skórze (bez łodyg) w gliniastych amforach, nietknięty aż do mieszania i odpoczynku w cemencie przed butelkowaniem. Sgarzon jest bardziej giętki i otwarty od dwóch win w młodości. Co ciekawe, ze względu na efekt starzenia się w glinie, Sgarzon, podobnie jak jej siostra rozlewająca Morei, jest gotowy i wypuszczony przed tradycyjnie starzejącym się Foradori Teroldego.

Zarówno Sgarzon, jak i Morei oryginalnie butelkowano w latach 1987-1999, a następnie przerywano do rocznika 2009, kiedy to Foradori uzyskał certyfikat biodyamiczny, a Elisabetta zaczęła amforyzować oba wina.