Kategorie

Foradori Morei Teroldego

  • Producent: Foradori
  • Cena: 187,00 zł
    • Kolor
    • Kraj
    • Region
    • Styl
    • Szczep
    • Typ
    • Wytrawność
  • Poleć produkt
Butelka: 750 ml
Producent: Foradori
Kraj: Włochy
Region: Trydent
Apelacja: D.O.C. Trentino
Szczepy:
  • teroldego rotaliano
Alkohol: 13%
Rocznik: 2014
Kolor: czerwone
Typ: spokojne
Wytrawność: wytrawne
Styl: średniej budowy

100% Teroldego. Podobnie jak w przypadku wszystkich win Foradori: certyfikowane biodynamiczne rolnictwo; żniwa ręczne; fermentacja z miejscowymi drożdżami; minimalne zużycie siarki (nie aż do rozlewania i butelkowania). Podobnie jak wszystkie czerwone posesje, owoc Morei pochodzi z płaskowyżu Campo Rotaliano, szerokiej, płaskiej, słonecznej, przepuszczalnej, bogatej w wapienno-granitowe winnice, wysoko w cieniu Dolomitów. Winorośle dla Morei - co oznacza "ciemne" w lokalnym dialekcie - przeciętnie 30-letnie, są wyszkolone przez druty i pochodzą z 2,5-hektarowej działki z glebami stonierskimi.

Podobnie jak inne jednogłośne Teroldego, Sgarzon, Morei spędza 8 miesięcy na skórze w gliniastych amforach, nietknięty aż do mieszania i odpoczynku w cemencie przed butelkowaniem. W porównaniu do Sgarzon z zabrudzonym piaskiem, Morei ma bardziej mroczny, gęstszy, bardziej przygnębiający charakter z tanimi taninami i mocniejszym mineralnym wykończeniem. Co ciekawe, ze względu na efekt starzenia się w glinie, Morei, podobnie jak jej siostra rozlewająca Sgarzon, jest gotowy i wypuszczony przed bardziej tradycyjnie postarzone Foradori Teroldego.

Zarówno Morei, jak i Sgarzon były oryginalnie butelkowane w latach 1987-1999, a następnie przerwane do rocznika 2009, kiedy to Foradori uzyskał certyfikat biodyamiczny, a Elisabetta zaczęła amorficzne starzenie obu win.