Kategorie

Alvear Pedro Ximenez 1927

  • Producent: Alvear
  • Cena: 85,00 zł
    • Wytrawność
    • Typ
    • Kolor
    • Styl
    • Kraj
    • Szczep
    • Region
  • Poleć produkt
Butelka:750 ml
Producent:Alvear
Kraj:Hiszpania
Region:Andaluzja
Apelacja:DO Montilla-Moriles
Szczepy:
  • pedro ximenez
Alkohol:16%
Rocznik:NV
Kolor:białe
Typ:wzmacniane
Wytrawność:słodkie
Styl:bogate i treściwe
Wino kusi niezwykłymi aromatami żywicy, kawy, kandyzowanych owoców. Nie brak mu przy tym charakteru terroir. Jest pełne, czyste i niezwykle uwodzicielskie. To słodkie wino wytwarzane z wysuszonych na słońcu winogron w tradycyjnym systemie solera. Zachowanie równowagi przy tak wielkiej słodyczy jest zadaniem bardzo trudnym, jednak PX 1927 jej nie brakuje! To ten sam szczep i sposób produkcji wina jak w przypadku Sherry. Deser sam w sobie!

Montila-Moriles to region winiarski w Andaluzji, leżący na południe od Kordoby. Podobnie jak w Jerez, tak i tu tradycyjnie wytwarza się wina wzmacniane. Podczas ich produkcji dodaje się destylat winny w celu zatrzymania fermentacji, a następnie poddaje dojrzewaniu w dębowych beczkach. Czołowym producentem jest tu rodzinna firma Alvear, jeden z najstarszych producentów wina w Andaluzji. Historia firmy sięga 1729 roku, kiedy to Don Diego de Alvear y Escalera wyprodukował swoje pierwsze wino. 8 kolejnych pokoleń udoskonalało metody produkcji, modernizowało wytwórnię, dbało o zachowanie dziedzictwa. Tu kultura, tradycja, smak i nowoczesność podążają razem w harmonii i zgodzie.